Πώς λειτουργεί



Για να δεις OΛΑ τα περιεχόμενα,




πατάς στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ το 2007






....................

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Μέγας Αλέξανδρος

Ο Αλέξανδρος, ο Μέγας, γιος του βασιλιά Φιλίππου Β' της Μακεδονίας και της πριγκήπισσας Ολυμπιάδας της Ηπείρου, γεννήθηκε στην Πέλλα το 356 π.Χ. Πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

Βασιλιάς και στρατηλάτης της Μακεδονίας, αποτέλεσε μια από της διαπρεπέστερες μορφές του Ελληνισμού και της παγκόσμιας ιστορίας, αφού σε ηλικία μόλις 33 ετών είχε κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου. (Δ΄ 09 - 10)

Μέγας Αλέξανδρος Ισσός
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά το Δαρείο στη μάχη της Ισσού το 333 π.Χ. (Δ' 09 - 10)

Μέγας Αλέξανδρος καταδιώκει τον Δαρείο

Ο Θεόφιλος ντυμένος Μεγαλέξανδρος Πίνακας υδατογραφία του Γιάννη Τσαρούχη

Ο Θάνατος του Μεγαλέξανδρου Θεσσαλονίκη

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του μεγαλύτερου Έλληνα αυτοκράτορα, στρατηγού και κατακτητή στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα, το 1973. (Δ' 09 - 10)


Ισσός

Δαμάζοντας τον Βουκεφάλα Το άλογο ήταν πολύ ατίθασο και κανένας από τους ιππείς του Φιλίππου δεν κατάφερε να το δαμάσει. Ο Αλέξανδρος, 15 χρονών τότε, πρόσεξε ότι το άλογο φοβόταν τον ίσκιο του. Γι' αυτό, το έστρεψε στον ήλιο κι έτσι κατάφερε να το ιππέυσει. (Δ' 09 - 10)





Ο Μέγας Αλέξανδρος πάνω στο άλογό του το Βουκεφάλα. (Δ' 09 - 10)
















Αργυρό τετράδραχμο που απεικονίζει το Μέγα Αλέξανδρο με κέρατα. (Δ' 09 - 10)
Προτομή του Μ. Αλεξάνδρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, μαρμάρινο αντίγραφο του πρωτότυπου από τον Λύσιππο. (Δ' 09 - 10)




Ασημένιο νόμισμα. Από τη μια πλευρα εικονίζεται η μορφή του Μ. Αλεξάνδρου. (Αθήνα, Νομισματικό Μουσείο) (Δ' 09 - 10)






















Ο Μ. Αλέξανδρος πάνω στο άλογό του, χάλκινος ανδριάντας στο μουσείο της Νεάπολης. Θεωρείται αντίγραφο έργου του Λύσιππου. (Δ' 09 - 10)







Ο Μέγας Αλέξανδρος με το διδάσκαλό του Αριστοτέλη, τον οποίο θαύμαζε και αγαπούσε πολύ. Έλεγε μάλιστα, ότι χάρη στον πατέρα του ζει, αλλά χάρη στο δάσκαλό του ζει καθωσπρέπει. (Δ' 09 - 10)