Πώς λειτουργεί



Για να δεις OΛΑ τα περιεχόμενα,




πατάς στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ το 2007






....................

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Ήφαιστος

Ο Ήφαιστος είναι ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας , γιος του Δία και της Ήρας. Γεννήθηκε τόσο άσχημος που η ίδια η μητέρα του, η Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο από τη ντροπή της.Μια μέρα, η Ήρα, ζηλεύοντας τα κοσμήματα της Θέτιδας, ρώτησε επίμονα τη Νηρηίδα για την προέλευσή τους και, όταν ανακάλυψε ότι τα είχε φιλοτεχνήσει ο γιος που η ίδια είχε περιφρονήσει, πήγε, τον πήρε μαζί της και τον ξανάφερε στο βουνό των θεών. Εκεί, του προσέφερε ένα σιδηρουργείο με 20 φυσερά και του έδωσε για σύζυγο την πανέμορφη Αφροδίτη
Στην Ιλιάδα η Αφροδίτη εμφανίζεται να απατά τον Ήφαιστο με τον Άρη .Ο θεός της φωτιάς τους αιφνιδιάζει παγιδεύοντάς τους σε ένα λεπτό χρυσό δίχτυ και μετά τους εκθέτει μπροστά σε όλους τους άλλους θεούς.
Κάποτε ο Δίας ξανάριξε τον θεό-σιδηρουργό από την κατοικία των θεών. Αυτή τη φορά, ο Ήφαιστος έπεσε στη νήσο Λήμνο Εκεί, έφτιαξε και το εργαστήρι του.
Ανάμεσα στα χειροτεχνήματα του Ηφαίστου ξεχωρίζει η πήλινη γυναίκα, η Πανδώρα, την οποία ο Δίας έδωσε ως σύζυγο στον Επιμηθέα για να τον εκδικηθεί εξαιτίας της προσβολής που του είχε κάνει ο αδελφός του Προμηθέας με το κλέψιμο της φωτιάς.



Το σιδηρουργείου του Ηφαίστου", έργο του Ντιέγκο Βελάσκεθ


Λήμνος το νησί του Ηφαίστου
ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟ "Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ"