Πώς λειτουργεί



Για να δεις OΛΑ τα περιεχόμενα,




πατάς στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ το 2007






....................

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Ήρα

Η Ήρα ήταν αδερφή και γυναίκα του Δία, κόρη του Κρόνου και της Ρέας,θεά του γάμου . Ζήλευε τον άνδρα της Δία και πολλές φορές εκδικούνταν τις γυναίκες με τις οποίες την απατούσε ο Δίας., όπως έγινε με τη Λητώ.

Ο Κρόνος την κατάπιε, όπως και τα υπόλοιπα αδέλφια της. Μετά την εκθρόνιση του Κρόνου, ο Δίας τη ζήτησε σε γάμο. Εκείνη αρνήθηκε. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε κούκο και έπεσε στα πόδια της ανυποψίαστης Ήρας. Η θεά τον λυπήθηκε τον και τον πήρε στην αγκαλιά της. Τότε ο βασιλιάς των θεών πήρε την πραγματική του μορφή. Από τότε η Ήρα έγινε γυναίκα του

Από το γάμο της Ήρας και του Δία γεννήθηκαν ο Άρης ,η Ήβη και η Ειλείθυια. Σύμφωνα με τον Όμηρο γεννήθηκε και ο Ήφαιστος.

Η Ήρα απεικονιζόταν κρατώντας σκήπτρο ως σύμβολο εξουσίας ή έχοντας στα χέρια της ρόδι (σύμβολο γονιμότητας). Σύμβολα της Ήρας ηταν το παγώνι, και ο κούκος που συμβόλιζε τον ερχομό της άνοιξης .
Προς τιμή της Ήρας, γίνονταν γιορτές ,τα Ηραία. Τα σπουδαιότερα Ηραία γινότανε στο Άργος, τη Σάμο και την Ολυμπία.

Οι ναοί προς τιμήν της Ήρας είχαν το όνομα Ηραίον. Το πιο σημαντικό Ηραίον στον Ελλαδικό χώρο είναι το Ηραίον της Σάμου , που ήταν ο μεγαλύτερος ελληνικός ναός της αρχαιότητας


Ηραίον Σάμου - ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας