Πώς λειτουργεί



Για να δεις OΛΑ τα περιεχόμενα,




πατάς στην ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ το 2007






....................

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Αρχαία Ελλάδα και Εκπαίδευση

Σταθμός για τον παγκόσμιο πολιτισμό και ειδικότερα για την εκπαίδευση αποτελούν ο 5ος και 4ος αιώνας της κλασικής Ελλάδας. Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των πνευματικών τους ικανοτήτων.

Η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα ήταν ελεύθερη και υπεύθυνοι γι' αυτήν ήταν οι γονείς του παιδιού. Τα σχολεία ήταν ιδιωτικά. Το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης ήταν της σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Την πρώτη την αναλάμβανε η μητέρα ή τροφός, που προετοίμαζε το αγόρι να δεχθεί τη σχολική εκπαίδευση. Μετά από την ηλικία των επτά χρόνων οι γονείς το έστελναν στο γραμματιστή με τη συνοδεία ενός παιδαγωγού (οικιακού δούλου). Εκεί τα παιδιά μάθαιναν ανάγνωση, γραφή, αριθμητική. Αργότερα, ο κιθαριστής τούς μάθαινε να παίζουν κιθάρα και λύρα.
Στην αρχαία Σπάρτη την εκπαίδευση των παιδιών αναλάμβανε το κράτος από τα επτά τους χρόνια. Επικεφαλής ήταν ο παιδονόμος και βάση της αγωγής ήταν η άσκηση του σώματος. Κατά δεύτερο λόγο διδάσκονταν ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, μουσική, χορό.

Οι Αθηναίοι ήταν χαρούμενοι άνθρωποι και φρόντιζαν να περνούν καλά. Τον ελεύθερο χρόνο τους τον περνούσαν στα γυμναστήρια ή στην Αγορά, όπου συζητούσαν τα καθημερινά προβλήματα. Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι για να μαγειρέψουν, να ζυμώσουν, να υφάνουν. Σπάνια έβγαιναν έξω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιποιούνταν τον εαυτό τους. Αντίθετα στη Σπάρτη, οι γυναίκες συμπεριφέρονταν πιο ελεύθερα και έπαιρναν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. (Δ' 09 - 10)